Jak zrobić kruszony lód domowym sposobem?

Skruszony lód to wspaniały dodatek do koktajli, drinków czy soków. Dodaje się go do koktajli mieszanych lub wstrząsanych w shakerze. Bez skruszonego lodu, wiele koktajli straciłoby swoje przeznaczenie, jakim przeważnie jest smak i orzeźwienie. Z kruszonym lodem robi się również kawę, które doskonale w upalne dni zastępuje zwykła parzonkę. W sezonie letnim duży zapas lodu to podstawa. Aby mieć go pod dostatkiem, najlepiej jest mrozić kostki lodu w specjalnych, foliowych woreczkach. Tym sposobem w jednym czasie można uzyskać aż kilkadziesiąt kostek bezcennego lodu.
Skruszenie lodu w domowych warunkach nie jest tak oczywistą sprawą. Wiele osób ma z tym problem.
Podstawowym błędem podczas próby skruszenia lodu jest zbyt wczesne wyciągnięcie z zamrażalnika. Należy go wyciągnąć przed podaniem napoi, nie wcześniej.

Jak pokruszyć lód?
Zamarznięte kostki lodu wyjmujemy z woreczków lub sylikonowych/plastikowych foremek, przekładamy do mocnej plastikowej torebki. Tutaj niezbędny może okazać się woreczek strunowy. Jeżeli takowego brak może być mała reklamówka, byle nie jednorazowa, gdyż może nie wytrzymać zabiegu. Torebkę zapakowaną lodem, można w sposób mało cywilizowany, ale jednak skuteczny, uderzać o podłogę aż kostki lodu połamią się na kawałki. Tak przygotowany lód można dodać do mrożonej kawy, herbaty lub soku. Niektóre drinki wypadałoby podawać z bardziej pokruszonym lodem, niż ten, który powstał w wyniku uderzeń o podłogę. Aby egzotyczne drinki smakowały naprawdę dobrze, należy połamany lód wyłożyć na lnianą ściereczkę, ułożoną na stolnicy, następnie przykryć kolejną lnianą ściereczką i tłuczkiem albo drewnianym wałkiem rozbijać na mniejsze kawałki. Dla wielu tak rozdrobniony lód jest wystarczająco rozdrobniony, jednak koneserzy napoi alkoholowych w tym pysznego Mojito mogą się krzywić. Żeby zaspokoić wszystkich wybrednych smakoszy drinków, należy rozbity tłuczkiem lód, przełożyć do naczynia i zmiksować na drobniutkie kryształki. Tak przygotowany lód należy natychmiast dodać do drinków, ponieważ szybko się roztapia.