Jak podawać drinki? Rodzaje kieliszków i szklanek do napojów

Podczas organizacji imprezy niezależnie czy kameralnej, czy hucznej należy wiedzieć w jakim szkle barowym podawać swoim gościom alkohol. Do pewnych rodzai napojów alkoholowych przypisane są odpowiednie naczynia szklane, w których prezentują się najlepiej. Podajemy kilka wskazówek jak podawać alkohole. W jakich lampkach pić czerwone wino a w jakich szampan. Podpowiemy również jak podawać nalewki oraz owocowe drinki. Zobacz przegląd podstawowego szkła barmańskiego, które niezbędne jest w każdej kuchni.

Wódka- Ten alkohol podajemy w kieliszkach o pojemności 30- 60 ml. Wódki gatunkowe podaje się w kieliszkach na nóżce a czystą bez nóżki. Należy pamiętać, że wódki gatunkowe podajemy w temperaturze pokojowej.

Whisky- najlepiej smakuje w szklankach old-fashioned, tumbler. Szklanki o pojemności 150-220 ml, charakteryzują się grubym dnem i formą w kształcie walca. W tych szklankach można podawać również przeróżne drinki i koktajle.

Likiery- podawane są w finezyjnych kieliszkach na nóżce o fantazyjnych kształtach. Kieliszki te powinny mieć pojemność 60 ml.

Koniaki i Brandy- te alkohole podaje się w pękatych lampkach na krótkiej nóżce o pojemności 230 ml. Lampki napełnia się do 1/3 wysokości.

Piwo- popularny alkohol pije się w specjalnych kuflach z uchem lub w specjalnych szklankach, produkowanych wyłącznie pod ten alkohol.

Szampan i wina musujące- te alkohole należy podać w smukłych lampkach o pojemności 150-180 ml. Kieliszki te zwane są równe fletami.

Wina deserowe- wina takie jak wermut, porto i wszystkie deserowe podajemy w lampkach podobnych do wina czerwonego, z tym że są mniejsze o ok. 100 ml.

Wina czerwone- należy pić w lampkach zwężających się ku górze. Kieliszki te powinny być o pojemności 180-250 ml.

Wina białe- podaje się w kieliszkach mniejszych niż do wina czerwonego. Lampki te powinny być o pojemności 80-150 ml.

Long drinki- należy pić w wysokich i smukłych szklankach. Pojemność szklanek może się wahać od 150 do 350 ml.

Short drinki- najlepiej smakują i wyglądają w kieliszkach rozszerzających się ku górze i na krótkiej nóżce.

Hot drink- gorące napoje alkoholowe podaje się w szklankach z uchem na nóżce.