10 przepisów na łatwe shoty

Shoty- kolorowe, jedno lub dwu warstwowe drinki, które nie tylko wyglądają bardzo efektownie, ale również pysznie smakują. Podczas wykonywania tego typu drinków należy pamiętać o pewnej zasadzie: likiery i inne ciężkie soki najpierw wlewamy do kieliszka czy szklanki, a następnie bardzo powoli a najlepiej za pomocą łyżki dodajemy alkohol. Zobaczcie 10 przepisów na kolorowe shoty.

1. Teraz Polska – aby przygotować biało-czerwony drink potrzebne są:

25 ml wódki, 25 ml Grenadiny, odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie: Do kieliszka wlej wódkę, następnie ostrożnie po łyżeczce dodaj Grenadinę. Do każdego kieliszka dodaj odrobinę soku z cytryny.

2. Imbir w cytrynkach – Jednokolorowy, orzeźwiający shot.

Składniki: 25 ml wódki Wyborowa Imbirowa lub innej o smaku imbirowym, 25 ml soku z cytryny, pokruszony lód. Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze. Przelej do kieliszków. Gotowe.

3. Kurczak w atramencie – składniki: 50 ml Blue Curacao, 100 ml soku grejpfrutowego, 50 ml wódki. Przygotowanie: Blue Curacao wlej do kieliszków. Sok zmieszaj z wódką w shakerze, rozlej ostrożnie po łyżeczce do każdego kieliszka.

4. Wściekły pies – składniki: 10 ml syropu malinowego, 40 ml wódki, odrobina sosu tabasco, szczypta pieprzu.

Przygotowanie: Do kieliszka wlej syrop malinowy, następnie wódkę, dodaj odrobinę sosu tabasco i szczyptę pieprzu.

5. Chmurka – składniki: 40 ml wódki, 10 ml Blue Curacao, łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: Do kieliszka wlewamy po kolei wódkę, Blue Curacao i łyżeczkę soku z cytryny.

6. Żuberek imbirowy – składniki: 45 ml żubrówki, 5 ml syropu imbirowego, odrobina cynamonu

Przygotowanie: z syropu i cynamonu robimy crustę na kieliszkach. Do kieliszków wlewamy żubrówkę oraz syrop imbirowy. W tym shocie kolejność nie ma znaczenia.

7. Krokodyl w basenie – składniki: 10 ml Blue Curacao, 20 ml likieru miętowego, 20 ml wódki

Przygotowanie: Do kieliszka wlej Blue Curacao, likier miętowy i wódkę. Zrób to bardzo ostrożnie i powoli.

8. Słońce nad plażą – składniki: 20 ml likieru czekoladowego, 30 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie: składniki wlej w podanej kolejności bardzo ostrożnie po łyżce.

9. Zachód słońca – składniki: 10 ml grenadiny, 20 ml likieru pomarańczowego, 20 ml wódki wyborowej limonkowo-miętowej.

Przygotowanie: Wlej składniki w podanej kolejności, ostrożnie po łyżce, aby się nie zmieszały.

10. Malibu Winter Shot – składniki: 40 ml Malibu, 5 ml soku z cytryny

Przygotowanie: Malibu wlej do kieliszka i dodaj sok z cytryny.